Desi este un subiect controversat incerc sa abordez aceast subiect din perspectiva suprimarii durerii , atunci cand animalul dv. de companie nu mai are nici o sansa de viata conform parametrilor fizioloici sau patologici mai degraba , decat o perioada scurta in care simte durerea permanenet.
Ideia mi-a fost relevata de cazurile de paralizii la caini de talie mare datorita "ciocurilor" pe colona vertebrala, sau a uremiei cronice la pisica, precum si in cazul unor metastaze tumorale cu localizari in organe , accidente rutiere cu mutilare pe viata care necesita costuri mari si timp de ingrijire sau in care starea animalului se poate altera cu timpul.
Cel mai adesea proprietarii nu accepta ideia eutanasiei , insa dupa zile de suferinta atat pentru animal cat si pentru stapanul care asista zilnic la acesta imagine deplorabila, accepta mai devreme sau mai tarziu sa incheie acest episod.
Procedura asa cum o fac eu consta in anestezie totala urmata de o injectie i.v. cu sulfat de magneziu 25% , solutie care inactiveaza centii nervosi cardiorespiratori .
Anestezia fiind o procedura care se practica si inaintea altor interventii e de preferat sa fie in prezenta stapanului care ar trebui sa nu dea semne a ceea ce ar urma sa se intample, stapanindu-si durerea si linistind animalul astfel incat acesta sa nu se sperie sau sa simta ca ceva rau se va intampla cu el.
Multi dintre stapani fac adevarate scene, plang , tipa , urla , iar animanul simte si devine iritat capatatnd uneori rezistenta la anestezie .
Deasemeni , in loc de mangaiere linistita, cand vad ca animalul adoarme , il zgaltae sa-l trezeasaca !
Binenteles ca omenii nu stiu aceste lucruri dar e bine sa citeasca sa se informeze ca orice stare de neliniste se tramsmite si animalului cu atat cu cat legatura sentimentala dintre ei e mai puternica !
La ultima interventie , injectia i. v. de suprimare a centrilor cardiorespiratori , stapanul e bine sa plece, ca oricum animalul a adormit si nu mai simte nimic, datorita anesteziei . E bine si pentru veterinar fiindca injectia intravenoasa trebuie facuta in liniste si nu in stare de agitatie a spectatorilor.
Dupa ce animalul a murit cat inca nu s-a instalat rigiditatea cadaverica e bine sa fie introdus intr-un sac unde acesta se va incolaci ocupand mai putin loc si necesitand o groapa in pamant mai mica daca urmeaza sa fie ingropat, ca altfel se intareste si ocupa un loc foarte mare si eforturi de sapat o groapa asa mare ! Uneori din cauza durerii pierderii, stapanii nu realizeaza asta si se trezesc in fata unei situatii neplacute !
O situatie care mi s-a intamplat m-a dus la confirmarea ca celelalte animalele prietene cu cel eutanasiat simt ce se intampla mai mult sau mai putin si pentru a nu creste agitatia in timpul operatiunii e bine sa nu fie prezente !
http://glavan-mirela.blogspot.ro/2012/11/marea-schimbare.html