magazin online

luni, 23 iulie 2012

LA CE VARSTA SE VACINEZA CATEII PRIMA DATA?

 PRIMA VACINAREA  A CATEILOR



 Prima vaccinare a cateilor se face la 1,5 luni , cu vacin contra Parvovirozei, deoarece de la aceata  varsta ei devin sensibili pentru virusul acestei boli, desi au subt prin lapte anticorpi de la mama si continua sa suga pana la 2-3 luni , acesta nu mai poate asigura imunitatea dupa aceasta varsta, desi intarcarea se poate face de la 1,5 luni.
 Daca intarcarea se face mai devreme ei pot fi vaccinati cel mai devreme la 1 luna de viata contra Parvovirozei.

 Inainte de vaccinare e obligatorie deparazitarea interna care se face de regula cu trei zile inainte. In unele cazuri cand parintii sant cunoscuti si sant deparazitati  intern constant la 3-4 luni, se poate face in acceiasi zi deparazitare si vaccin .

 Daca nu sant vaccinati cateii risca sa se inbolnaveasca de aceasta boala care apre cu urmatoarele semne clinice:
voma, diaree cu/fara sange, cu/fara temperatura peste 39 de grade ( temperatura normala este 38-39 de grade), si alte simtome secundare ce decurg de la aceste manifestari anemie, suprainfectii deshidratare, anorexie, cahexie si exitus.
 Aceasta forma se poate trata si poate da rezultat intr-un procent mare atunci cand se foloseste un tratament de sustinere prin hidratare si nutritie inclusiv cu minoacizi  ( Duphalite ), antihemoragice,vitaminizare si restabilirea echilibrului hidroelectrolitic ( Ca, Mg, P, K ..etc- Ringer , glucoza 5% ),vit A si E pentru refacerea epiteliilor mucoasei intestinale grav afectata de virus.
Rezultatul  tratamentului este optimizat foarte mult prin folosirea Canglobului, acolo unde este necesar calculandu-se atent riscucurile efectelor advese ale acestuia in raport cu beneficiile in starea respectiva a animalului. ( poate produce soc anafilactic mai ales in utilizare i.v.).

 Exista si o forma cardiaca mai rar intalnita in care nu se  observa alte simtome decat letargie, anorexie, si aritmii cardiace.De regula apare la animale tinere 4-7 luni. nevaccinate. Aici este incriminat o alta tulpina de virus  al parvovorozei cu tropism pentru tesutul cardiac determinand distrofia lui si tulburari circulatorii .
 Pentru aceasta forma nu se cunoaste tratament. Se poate folosi un vaccin pasiv alcatuit din anticorpi ( serumizare) nespecific pentru mai multe boli ( jigodie, parvoviroza, adenovirus ..etc ), e destul de scump si se foloseste in doza de 0,4 ml /kg , pana la 7 zile.
 Se numeste Canglob si se gaseste la flacoane de 6 ml .Rezultatul tratamentului nu este garantat, mai ales daca muschiul cardiac este deja afectat de distrofie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu