magazin online

joi, 13 decembrie 2012

STAREA DE SOC LA ANIMALE DE COMPANIE



                              
                                               

                  Cauzele socului la animale  !


Pot fi diferite,  de exemplu :
- de sperietura
- soc traumatic, dupa o lovitura de masina, om, sau cazatura de la etaj, mai intalnita la pisici  (  in calduri)
- socul hemoragic ca urmare  a unuia traumatic
- soc hipo sau hipertermic
- soc hipotoxic in lipsa oxigenului si asfixiere cu alte gaze precum monoxid de carbon

De fapt ce se intampla in soc !
Organismul intra intr-o stare de stres maxim, si are loc o descarcare masiva de hormoni corticoizi la nivelul suprarenalei, apoi apare epuizarea si insuficienta de acest hormoni, care asista organismul sa faca fata stresului. Ca urmare  a acestei lipse dar si altor reactii in lant de descarcari de histamine si catecolamine , apare in organism o stare inflamatorie generala cu retentia lichidelor in tesut , datorita cresterii permeabilitatii vasculare, plasma sangvina iese din patul vascular in tesuturi si apare hipovolemia  .

Animalul intra in stare de hipoglicemie, hipotermie, pupile dilatate (midriaza), scaderea pulsului datorita scaderii volumului de sange din sistemul sangvin, inima bate in gol, “pacane”, daca socul e puternic se instaleaza si rigiditate, pozitie de "capra de taiat lemne”, asta depinde de gravitatea socului.

Cainele si calul sant animale  predispuse la soc de sperietura . Foarte des in adaposturile de caini , cand mai multi caini se reped la unul , acesta intra in stare de soc de frica !

Animalul trebuie scos rapid din acel mediu si trebuie dus la veterinar unde i se administreaza i. v. sau subcutan tratament adecvat . In primul rand hidrocortizon , sau in lipsa, dexametazona ( in acest caz se apreciaza sa nu fie un soc mai vechi cu insuficienta renala deja instalata , caz in care dexametazona nu se  recomanda),  deasemeni se hidrateaza animalul  s. c. , se administreaza vasoconstrictoare periferice si antihemoragice, adrenostazin, etamsilat , viamina C, ceva pentru reluarea filtrarii glomerurale , si producerea de urina  (furosemid doar asociat cu administrarea de  lichide perfuzabile), prevenind starea de " rinichi de soc” .

Daca sperietura a fost mai mica, adica animalul nu a intrat in soc, de exempl la zgomote  de petarde, de artificii, fulgere sau trasnete , acolo se poate instala o stare de stres , axietate, frica, panica in timp sensibilizare, cu crize de spasmofilie  care daca nu vor fi tratate pot duce la stres cronic si aparitia unor crize epileptiforme, apoi instalandu-se epilepsia ca boala cronica dobandita .

In socul traumatic se apreciaza starea animalului. Unele pot iesi singure din soc , cu sau fara leziuni.
Pentru a vedea daca animalul se descurca singur , i se va da apa  iar hrana trebuie sa fie moale , zeama, supa, lapte..etc . Datorita retentiei de lichide si scaderii volemiei , animalul trebuie sa consume lichide si sa-si reia functia renala cu eliminare de urina.

De regula socul e o urgenta, mai ales daca e traumatic pot exista hemoragii interne, care pot sau nu  sa se exprime intr-o prima faza, adica pot fi “ la picatura”, si sa ne trezim ca animalul a murit peste noapte desi poate a mancat si a baut, a urinat si defecat.

Deasemeni exista cazuri in care daca animalul a avut un infarct miocardic ( a avut o stare de moleseala si inconstienta ) , desi dupa tratament si-a revenit poate suferi un alt infarct si muri subit chiar daca aparent se reinstalasera fuctiile fiziologice .
Cand exista leziuni osoase interne sau superficiale , vizita la veterinar este obligatorie in cel mai scurt timp posibil.

Socul hipotermic sau hipertermic la animale este asemeni ca la om.
Acesta trebuie scos din mediul socogen si dus la veterinar. 
Intr-un soc hipertemic trebuie administrate lichide i.v. timp indelungat.
 In socul hipotermic , pot apare miozite, artrite, artroze sau degeraturi , care necesita deasemeni tratamente de lunga durata dupa ce animalul a fost scos din soc !




Daca animalul sta in soc fara sa se intervina exista doua situatii; fie isi revine treptat greoi dar ramane cu tare, leziuni , de regula renale care duc la o insuficienta renala cronica, fie mor              





4 comentarii:

  1. Am primit o veste cam trista, citind articolul asta. Merci !

    RăspundețiȘtergere
  2. Trist,mie mi sa intimplat de revelion acum,sa speriat si a fugit. nici acum nu a venit,nu e de gasit. Sint si sper ca vine acasa. Ma doare sufletul,astept si sper ca nu a platit nimic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pisica mea a sărit de la etaj...am dus-o la veterinar și au spus că e in stare de șoc și atât! Nu vreau sa moară

    RăspundețiȘtergere