magazin online

joi, 13 decembrie 2012

STAREA DE SOC LA ANIMALE DE COMPANIE



                              
                                               

                  Cauzele socului la animale  !


Pot fi diferite,  de exemplu :
- de sperietura
- soc traumatic, dupa o lovitura de masina, om, sau cazatura de la etaj, mai intalnita la pisici  (  in calduri)
- socul hemoragic ca urmare  a unuia traumatic
- soc hipo sau hipertermic
- soc hipotoxic in lipsa oxigenului si asfixiere cu alte gaze precum monoxid de carbon

De fapt ce se intampla in soc !
Organismul intra intr-o stare de stres maxim, si are loc o descarcare masiva de hormoni corticoizi la nivelul suprarenalei, apoi apare epuizarea si insuficienta de acest hormoni, care asista organismul sa faca fata stresului. Ca urmare  a acestei lipse dar si altor reactii in lant de descarcari de histamine si catecolamine , apare in organism o stare inflamatorie generala cu retentia lichidelor in tesut , datorita cresterii permeabilitatii vasculare, plasma sangvina iese din patul vascular in tesuturi si apare hipovolemia  .

Animalul intra in stare de hipoglicemie, hipotermie, pupile dilatate (midriaza), scaderea pulsului datorita scaderii volumului de sange din sistemul sangvin, inima bate in gol, “pacane”, daca socul e puternic se instaleaza si rigiditate, pozitie de "capra de taiat lemne”, asta depinde de gravitatea socului.

Cainele si calul sant animale  predispuse la soc de sperietura . Foarte des in adaposturile de caini , cand mai multi caini se reped la unul , acesta intra in stare de soc de frica !

Animalul trebuie scos rapid din acel mediu si trebuie dus la veterinar unde i se administreaza i. v. sau subcutan tratament adecvat . In primul rand hidrocortizon , sau in lipsa, dexametazona ( in acest caz se apreciaza sa nu fie un soc mai vechi cu insuficienta renala deja instalata , caz in care dexametazona nu se  recomanda),  deasemeni se hidrateaza animalul  s. c. , se administreaza vasoconstrictoare periferice si antihemoragice, adrenostazin, etamsilat , viamina C, ceva pentru reluarea filtrarii glomerurale , si producerea de urina  (furosemid doar asociat cu administrarea de  lichide perfuzabile), prevenind starea de " rinichi de soc” .

Daca sperietura a fost mai mica, adica animalul nu a intrat in soc, de exempl la zgomote  de petarde, de artificii, fulgere sau trasnete , acolo se poate instala o stare de stres , axietate, frica, panica in timp sensibilizare, cu crize de spasmofilie  care daca nu vor fi tratate pot duce la stres cronic si aparitia unor crize epileptiforme, apoi instalandu-se epilepsia ca boala cronica dobandita .

In socul traumatic se apreciaza starea animalului. Unele pot iesi singure din soc , cu sau fara leziuni.
Pentru a vedea daca animalul se descurca singur , i se va da apa  iar hrana trebuie sa fie moale , zeama, supa, lapte..etc . Datorita retentiei de lichide si scaderii volemiei , animalul trebuie sa consume lichide si sa-si reia functia renala cu eliminare de urina.

De regula socul e o urgenta, mai ales daca e traumatic pot exista hemoragii interne, care pot sau nu  sa se exprime intr-o prima faza, adica pot fi “ la picatura”, si sa ne trezim ca animalul a murit peste noapte desi poate a mancat si a baut, a urinat si defecat.

Deasemeni exista cazuri in care daca animalul a avut un infarct miocardic ( a avut o stare de moleseala si inconstienta ) , desi dupa tratament si-a revenit poate suferi un alt infarct si muri subit chiar daca aparent se reinstalasera fuctiile fiziologice .
Cand exista leziuni osoase interne sau superficiale , vizita la veterinar este obligatorie in cel mai scurt timp posibil.

Socul hipotermic sau hipertermic la animale este asemeni ca la om.
Acesta trebuie scos din mediul socogen si dus la veterinar. 
Intr-un soc hipertemic trebuie administrate lichide i.v. timp indelungat.
 In socul hipotermic , pot apare miozite, artrite, artroze sau degeraturi , care necesita deasemeni tratamente de lunga durata dupa ce animalul a fost scos din soc !




Daca animalul sta in soc fara sa se intervina exista doua situatii; fie isi revine treptat greoi dar ramane cu tare, leziuni , de regula renale care duc la o insuficienta renala cronica, fie mor              





joi, 15 noiembrie 2012

TEMPERAMENTUL CAINELUI IN FUNCTIE DE TEMPERAMENTUL STAPANULUI

 
CUM  INFLUENTEAZA MEDIUL SI STAPANUL,                      COMPORTAMENTUL CAINELUI 

     
 Eram studenta la zootehnie si ma distram cu o colega care a remarcat :
 "Ai vazut draga ca profesorii nostri care ne predau tehnologiile de expluatatie   (fiecare pentru o anumita specie),  seamana cu animalele pe care le predau de ani de   zile ?"
A fost un ras grozav cand i-am luat pe fiecare pe rand ( si nu o sa dau nume ca desi unii s-au dus deja in ceruri altii mai traiesc) si am constatat:
  D-nul de la tehnologia de expluatare a porcinelor avea un gat scurt si o ceafa grasa , robust si indesat fara talie, fara mijloc de sus pana jos rotofei si ceva burta si un ten alb -roz.
  D-nul de la expluatarea ovinelor , era mai mic, tot rotunjor , avea niste carlionti de par si dadea mereu capu pe spate sa dea un carliont de par din ochi si avea o pozitie usor cu capu inainte ca un berbec !
  D-nul de la expluatarea bovinelor, era mare inalt si robust si din cauza greutatii desi nu parea obez ca avea osele mari , mergea  pe muchia externa a talpii din cauza unor artroze ( pe geanta )! Aducea a rasa Pinzgau de carne ! 
 Aaaa.. si asistenta era grasuta si avea niste sani foarte bogati ca o vitica de trei ani ce intra in productia de lapte ! 
  D-nul de la expluatarea pasarilor avea un ten alb dar se enerva foarte repede si se inrosea ca un cocos in zona gusei ! 
  D-na de la tehnologia expluatarii albinelor avea un nas ascutit si era foarte finuta si delicata dar foarte ascutita la incheieturile coatelor, iar picioarele erau subtiri pana si vocea era pitigaiata ! 
  D-nul de la expluatarea cabalinelor avea incisivii de sus  cu strungareata si  iesiti in afara si statura inalta , aproape atletica, iar asistenta,  desi in varsta, avea statura  inalta si musculoasa ca de alergatoare de curse,  deasemeni cu strungareata si incisivii proeminenti iar parul si-l lasa ca o coama blonda pe spate.

 Mai tarziu dupa ce am absolvit si facultatea de medicina veterinara, am obseravat ca stapanii care veneau la clinica cu animalele de companie pentru tratament se comportau asemeni  comparativ cu animalul lor ! 
Cei care erau colerici aveau un animalut coleric ( un exemplu sant cateii ce au stapani ce  beau alcool si se comporta dezechilibrat cu animalul de companie , sau care au dezechilibre in casa, certuri , scandaluri..etc.)
 Cei care erau isterici aveau animalute isterice ( stapani cu fobii sau frici inexplicabile de orice ), iar cei care aveau stapani echilibrati erau echilibrati si linistiti.
 Chiar si Ursa mea cateua a inprumutat de la mine un caracter libertin si incapatanarea de a face ce-i place !

Dupa cam 10 ani de clinica veterinara am ajuns la concluzia ca animalele care stau in casa deoarece au regim de viata asemeni stapanului  (sedentar, sau nu) , regim de alimentatie asemanator , stresuri si fobii comune , deci impart acelasi mediu ,  impart si aceleasi boli metabolice , iar uneori si pe cele infectioase !
 Foarte des dupa ce puneam un diagnostic de diabet si se confirma la testul glicemiei , stapanii afirmau , ,,pai si eu am diabet !", sau artrite, artroze, obezitate, pancreatite, tumori, toate bolile cu evolutie lunga si care se instaleaza treptat avand drept cauza mediu si regimul de viata !
 Si aici nu ma refer la animale batrane care oricum se imbolnavesc pana la urma de ceva ci la cele cu varste medii .

 Desi acum 15 ani genetica pe care am invatat-o eu spunea despre mutatii genetice ca nu se intampla in timpul vietii ci doar in recombinarea pachetelor genetice cu care vin cei doi parinti in alcatuirea zigotului ( ovul fecundat ), azi stim ca ADN-ul e mult mai mult decat un cod genetic care suporta mutatii cu o frecventa accidentala. 
 ADN-ul e o antena de receptie la mediu extern , el preia undele electromagnetice , incepand de la cele sonore ale cuvintelor , cele nexprimate ale gandurilor, cele magnetice ale inimii si emotiilor , iar rezultatul final al activitatii lui este o  punerea in acord a celulelor si a organismului cu mediul in care acesta patrunde !
 Dovezi sant extraordinarele descoperiri din ultimii ani !


http://www.intuity.ro/cuvintele-modifica-adn-ul/

luni, 22 octombrie 2012

EUTANASIA


   Desi este un subiect controversat incerc sa abordez aceast subiect din perspectiva suprimarii durerii , atunci cand animalul dv. de companie nu mai are nici o sansa de viata conform  parametrilor fizioloici sau patologici mai degraba , decat o perioada scurta in care simte durerea permanenet.

    Ideia mi-a fost relevata de cazurile de paralizii la caini de talie mare datorita "ciocurilor" pe colona vertebrala, sau a uremiei cronice la pisica, precum si in cazul unor metastaze tumorale cu localizari in organe , accidente rutiere cu mutilare pe viata care necesita costuri mari si timp de ingrijire sau in care starea animalului se poate altera  cu timpul.
    
Cel mai adesea proprietarii nu accepta ideia  eutanasiei , insa dupa zile de suferinta atat pentru animal cat si pentru stapanul care asista zilnic la acesta imagine deplorabila, accepta mai devreme sau mai tarziu sa incheie acest episod. 


Majoritatea nu inteleg ca de fapt pastreaza in viata animalul dintr-un egoism propriu pentru placerea lor de al vedea acolo zilnic., sau din nevoia de victimizare, insa animalul nu intelege si se uita in ochii stapanului cerand ajutor acolo unde a primit toata viata atentie si ajutor si nu intelege de ce nu vine si de data aceasta.

 Procedura asa cum o fac eu consta in anestezie totala urmata de o injectie i.v. cu sulfat de magneziu 25% , solutie care inactiveaza centii nervosi  cardiorespiratori .

Anestezia fiind o procedura care se practica si  inaintea altor interventii e de preferat sa fie in prezenta stapanului care ar trebui sa nu dea semne a ceea ce ar urma sa se intample, stapanindu-si durerea si linistind animalul astfel incat acesta sa nu se sperie sau sa simta ca ceva rau se va intampla cu el.

Multi dintre stapani  fac adevarate scene, plang , tipa , urla , iar animanul simte si devine iritat  capatatnd uneori rezistenta la anestezie .

Deasemeni , in loc de mangaiere linistita,  cand vad ca animalul adoarme , il zgaltae sa-l trezeasaca  !

Binenteles ca omenii nu stiu aceste lucruri dar e bine sa citeasca sa se informeze ca orice stare de neliniste  se tramsmite si animalului cu atat cu cat legatura sentimentala dintre ei e mai puternica !

La ultima interventie , injectia i. v. de suprimare a centrilor cardiorespiratori , stapanul e bine sa plece, ca oricum animalul a adormit si nu mai simte nimic, datorita  anesteziei . E bine si pentru veterinar fiindca injectia intravenoasa trebuie facuta in liniste si nu in stare de agitatie a spectatorilor.
 
 Dupa ce animalul a murit cat inca nu s-a instalat rigiditatea cadaverica e bine sa fie introdus intr-un sac unde acesta se va incolaci ocupand mai putin loc si necesitand o groapa in pamant mai mica daca urmeaza sa fie ingropat, ca altfel se intareste si ocupa un loc foarte mare  si eforturi de sapat o groapa asa mare ! Uneori din cauza durerii pierderii, stapanii nu realizeaza asta si se trezesc in fata unei situatii neplacute !

O situatie care mi s-a intamplat m-a dus la confirmarea ca  celelalte animalele prietene cu cel eutanasiat simt ce se intampla mai mult sau mai putin si pentru a nu creste agitatia in timpul operatiunii e bine sa nu fie prezente !

http://glavan-mirela.blogspot.ro/2012/11/marea-schimbare.html

sâmbătă, 6 octombrie 2012

ZEOLITII SI IMPORTANTA LOR PENTRU SANATATE


Sant roci vulcanice.
Au o structura cristalina de tetraedru tridimensional si retin apa !
La temperatura se elimina apa din ele sub forma de aburi, si dau  senzatia ca fierb, fara a distruge structura cristalina !
Sant alcatuiti  preponderent din aluminiu siliciu si oxigen.
Efectul benefic pentru organism consta in incarcatura lor negativa ! (  capacitatea mare de schimb de kationi )
Ajunsi in organism actioneaza ca niste magneti si leaga metalele grele, toxinele, virusii si bacteriile  incarcate preponderent pozitiv .
Deci au rol de antioxidanti puternici !
Ca urmare ei sant folositi in hrana animalelor, in purificarea apei, a solului , ingrasamant natural pentru plante...etc.
Pentru organismul uman au efect radioprotector ( postiradiere) , ajutand la eliminarea elementelor radioactive  din organism.
In tumori mamare, de prostata, melanom si de alta natura in functie de gradul de dezvoltare au dus la vindecarea sau reducere tumorala .  Actiunea lor are un real  rezultata in comparatie cu chimio si radioterapia (  estimari 5%). 
In intoxicatii cu aflatoxine, sau alte intoxicatii , de ex. cu toxina E.coli, stiut fiind ca nu bacteria care e simbiota,  ci toxinele ei care depasesc un anumit prag in intestin  dau
 enterita !
Au efect de modulare autoimuna, stimuleaza imunitatea mediata chimic prin imunoglobuline, determina cresterea nr. de limfocite T, si macrofage  ( prin actiunea de corp strain perceput de organism )!
Moduleaza absortia de glucoza in organism , leaga apa si toxinele, topeste grasimile !.Este de 5 ori mai puternic hemostatic decat hemostaticile  cunoscute ( opreste sangerarile ).
Prin siliciul ce-l contine stimuleaza sinteza de osteoblaste , deci refacere osoasa in osteoporoza !
Suprafata de legare depinde de gradul de  faramitare, fara ca asta sa implice distrugerea structurii cristaline. ( ex . macinare )
Procesul prin care se mareste suprafata de absortie , prin sfaramare se numeste macronizare, si implica un mecanism alcatuit din 2  discuri de metal cu suprafete reliefate ce imita structura hexagonala a zeolitului, asezate fata in fata la mica distanta si care se rotesc cu viteza mare in sensuri diferite ! 
Hrana premium pentru animale a introdus zeolitii in compozitia lor !
Animalele letargice, anemice carora li s-a introdus ca adjuvant in tratament zeolitii , au raspuns in cca. 2 zile, incepand sa-si reia tonusul voieciunea si sa manance !
Deci avand in vedere multitudiea de efecte pozitive ale zeolitilor  se pune intrebarea daca sant toxici.
Raspunsul  este nu !
Atunci de ce nu se folosesc in masa in hrana tratament si prevenirea bolilor ?
Citez pe D-nul Robert Stezinar, DVM MBA, Tehnical Services Manager  UAB 'Terra animals": ' atunci marile companii farmaceutice, ce ar mai face , ce ar mai vinde, probabil si-ar trage un glont in cap "...!

 Aceasta expunere este un rezumat al seminarului de pregatire pentru medicii veterinari  " Noutati Romvac" din Bucuresti sustinut  in Aula Magna a Academiei de Stiinte Agronomice si Sivice Ghe. Ionescu .

luni, 23 iulie 2012

LA CE VARSTA SE VACINEZA CATEII PRIMA DATA?

 PRIMA VACINAREA  A CATEILOR



 Prima vaccinare a cateilor se face la 1,5 luni , cu vacin contra Parvovirozei, deoarece de la aceata  varsta ei devin sensibili pentru virusul acestei boli, desi au subt prin lapte anticorpi de la mama si continua sa suga pana la 2-3 luni , acesta nu mai poate asigura imunitatea dupa aceasta varsta, desi intarcarea se poate face de la 1,5 luni.
 Daca intarcarea se face mai devreme ei pot fi vaccinati cel mai devreme la 1 luna de viata contra Parvovirozei.

 Inainte de vaccinare e obligatorie deparazitarea interna care se face de regula cu trei zile inainte. In unele cazuri cand parintii sant cunoscuti si sant deparazitati  intern constant la 3-4 luni, se poate face in acceiasi zi deparazitare si vaccin .

 Daca nu sant vaccinati cateii risca sa se inbolnaveasca de aceasta boala care apre cu urmatoarele semne clinice:
voma, diaree cu/fara sange, cu/fara temperatura peste 39 de grade ( temperatura normala este 38-39 de grade), si alte simtome secundare ce decurg de la aceste manifestari anemie, suprainfectii deshidratare, anorexie, cahexie si exitus.
 Aceasta forma se poate trata si poate da rezultat intr-un procent mare atunci cand se foloseste un tratament de sustinere prin hidratare si nutritie inclusiv cu minoacizi  ( Duphalite ), antihemoragice,vitaminizare si restabilirea echilibrului hidroelectrolitic ( Ca, Mg, P, K ..etc- Ringer , glucoza 5% ),vit A si E pentru refacerea epiteliilor mucoasei intestinale grav afectata de virus.
Rezultatul  tratamentului este optimizat foarte mult prin folosirea Canglobului, acolo unde este necesar calculandu-se atent riscucurile efectelor advese ale acestuia in raport cu beneficiile in starea respectiva a animalului. ( poate produce soc anafilactic mai ales in utilizare i.v.).

 Exista si o forma cardiaca mai rar intalnita in care nu se  observa alte simtome decat letargie, anorexie, si aritmii cardiace.De regula apare la animale tinere 4-7 luni. nevaccinate. Aici este incriminat o alta tulpina de virus  al parvovorozei cu tropism pentru tesutul cardiac determinand distrofia lui si tulburari circulatorii .
 Pentru aceasta forma nu se cunoaste tratament. Se poate folosi un vaccin pasiv alcatuit din anticorpi ( serumizare) nespecific pentru mai multe boli ( jigodie, parvoviroza, adenovirus ..etc ), e destul de scump si se foloseste in doza de 0,4 ml /kg , pana la 7 zile.
 Se numeste Canglob si se gaseste la flacoane de 6 ml .Rezultatul tratamentului nu este garantat, mai ales daca muschiul cardiac este deja afectat de distrofie.