magazin online

sâmbătă, 28 mai 2011

BOLI PARAZITARE LA ANIMALELE DE COMPANIE

free web site traffic and promotion



PREVENTIA BOLILOR PARAZITARE LA ANIMALE DE COMPANIE

Foarte des in cabinet cand spun oamenilor ca trebuie sa deparaziteze intern animalele, ma lovesc de o privire ostentativa, si o ignoranta inradacinata.
Uneori chiar doctori umani fiind si avand animale de companie, ignora acest aspect.
Pentru a ma face inteleasa si a nu divaga in discutii controversate folosesc adesea o explicatie plastica : ,,animalele nu invata sa se spele la bot si pe labe asa cum invata omul, si deeaceea se impune aceasta deparazitare interna ca sa nu faca  viermi itestinali si multe alte specii cu diferite localizari.”
De exemplu, tusea uscata poate proveni de la strongili traheo-bronsici, voma pasagera cu spume albe , repetata, uneori dupa ce animalul mananca iarba fiindca are colica si dureri  abdominale, poate fi o gastrita secundara vermicoasa, mancarimi la anus cand animalul se freaca cu fundul de pamant, poate fi si pentru o vidare a glandelor anale si marcarea teritoriului dar si datorate oxiorilor (pisica se linge des in aceste regiuni, isi misca des pielea din regiunea  abdominala), in cazuri grave de toxoascaroza, apar forme nervoase, cainii sant agitati, uneori la pui apar artrite hipocalcemice datorate spolierii de calciu si vitamine, dar si datorita toxinelor eliberate de ascarizi in organism.
Animalele parazitate intern, au burta mare uneori lasata, piciore mai subtiri in comparatie cu abdomenul, disproportionale, le miroase gura, au stomatite, pielea e deshidratata, parul e fara luciu, deoarece, spolierea de substante nutritive din sange, de catre paraziti, duce la o conservare a resurselor sangvine, si concentrare catre organele interne, iar la periferie toxine, ce ies prin piele, parul cade, uneori fara eczemae vizibile.(am intalnit la catei tineri si cataracta reversibila dupa deparazitare , tot datorita unei vasoconstrictii periferice cu dirijarea resurselor catre organe  de importanta primordiala).
Aceasta stare duce la scaderea imunitatii iar oamenii vin la cabinet pentru problemele secundare  si cer tratarea lor ignorand cauza care a dus la instalarea acestei stari.
Binenteles ca in timp apar tulburari circulatoriii datorita toxinelor si carentelor , spolierii de nutrienti, modificarea chimismului si culminand cu leziuni ireversibile in organele in care diferitele specii paraziteaza.
Deparazitarea animalelor de companie care stau cu omul in casa se face conform oricarui prospect (daca este citit ) de 3-4 ori pe an la intervale de 3-4 luni.
La animalele de ferma de interes economic, pasari ,prumbei, si cele din curte se face deparazitare interna, primavera si toamna, la interval de cca. 6 luni, si se repeta in acest caz la 14 zile, pentru ca substantele active din medicamentele existente pe piata nu omoara decat adultii, raman ouale si in cca. 7-14 zile apar iar adulti.
Unii zic ca pisica lor nu iese din casa, da, dar dumnealor ies si mai intra si incaltati cu oua de parazti in praful de pe talpa incaltamintei.
Parazitii interni  in concluzie,consuma nutrientii din sange, elimina toxine, distrug prin prezenta  lor tesuturi, si sant purtatori de boli virale si bacteriene (parvoviroza,jigodie,hepatite..etc) !

Ok! Cu parazitii externi e mai usor ca toti ii vad si iau masuri ca sa nu se intinda si  pe oameni.
Capusele sant periculoase prin bolile ce le transmit, populatiile purtatoare de protozoare. Nu toate capusele sau populatiile de capuse sant purtatoare de protozoare hemosporidii , numite babesia .
Deasemeni puricii ,tantarii si capusele pot transmite si hemobartonella o bacterie care uneori e trecuta ca si parazit protozor in cartile de specialitate, dare  asa am invatat ca e o bacterie. Bbesia ca parazit se pozitioneaza in globula rosie, hematite si o distruge, apare urina colorata datorita hemoglobinei eliberata din hematii spre rosu, fecalele sant galbene icterice, sau rosii, negre si diareice, apare voma si anorexia (lipsa poftei de mancare,) de diferite grade in functie de gradul de infestare.
Apare febra sau nu , animalul (cainele, dar se poate intalni si la alte specii inclusiv la omul muscat de capusa infestata), e anemic, cade din picioare, are mucoasele icterice de diferite nuante (galben rozaliu, in loc de rosu  la buze, limba).
Hemobartonella  da semene clinice asemanatoare dar mai ascunse, si evolueaza in timp mult mai indelungat, uneori  e depistata la testul de babesia unde se vede la microscop babesia in hemetie si hemobartonella pe membrane hematiei ducand la spargerea hematiei si eliberarea de hemoglobina, instlarea anemiei.
Mai des intalnita de mine la pisica hemobartoneloza, ca boala cronica cu evolutie ascunsa, cu pusee de diaree, cu apetit capricios, scaderea imunitatii si anemie, mucoase palide.
Testul de identificare se face la microscop, si antidotul pentru babesia este imizolul, iar odata facut animalul incepe cel mai adesea de a doua zi sa manance si sa-si revina miraculous, dar deoarece atat boala cat si antidotul afecteaza ficatul e bine o luna sa se faca   protectie hepatica  cu silimarina sau liv 52..

La hemobartonella tratamentul cu doxiciclina se face perioada indelungat de 15, 21 pana la 30 de zile in functie de gradul de infestare.

Deaceea nu trebuie asteptata invazia cu paraziti externi ci trebuie din timp (martie) preventiv puse pipete la ceafa animalului , Frontline, Petspot, Advantix, ..etc.lunar macar de doua ori primavera si de doua ori toamna,
Anotimpurile calde si umede favorizeza imultirea parazitilor interni si externi, gerul si arsita ii distruge( iarna si vara.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu